Configurarea și analizare a site-ului web

Pentru un magazin online obișnuit, unde există o căutare internă pe site, pare posibil să se afle dorințele a 25-30% dintre vizitatori cu acuratețe ridicată. Acesta este raportul Google Analytics „Căutare pe site”. În general, utilizatorul vine la tine și scrie în bara de căutare „în text simplu”numele produsului sau grupului de produse de care are nevoie. Dar destul de des proprietarii magazinelor online nu țin cont de aceste puncte.

Căutarea pe site este foarte utilă pentru:

magazine mari online (condițional, puteți desemna un magazin mare - mai mult de 300-500 de produse);

diverse centre de service, de exemplu, pentru a repara ceva (dacă există o gamă largă de modele și bunuri);

agregatoare de prețuri (importanța căutării nici măcar nu este discutată aici);

bloguri (cu un volum mare de postări, este adesea mai ușor pentru utilizator să scrie ceea ce îl interesează, decât să caute manual).

Resursele mici de Internet se pot descurca fără o căutare internă pe site:cărți de vizită, site-uri fără catalog sau cu catalog, dar formate din mai multe ramuri. Dacă site-ul dvs. este destul de complex și ați implementat o căutare internă, trebuie să urmăriți eficacitatea acestuia. Cum să analizăm datele în acest caz?

Desigur, cunoașterea numărului de persoane care folosesc căutarea nu ne oferă în sine un avantaj. Mai important, avem capacitatea de a afla interogările de căutare introduse de acești utilizatori. Pentru a face acest lucru, accesați Comportament →Căutare pe site →Termeni de căutare.

Solicitări cu o rată de respingere mare, cu alte cuvinte, vizitatorul a folosit căutarea, dar nu a mers la nicio pagină de pe resursă. Aceasta indică faptul că:

- nu aveți o ofertă pe site pentru această solicitare;

—există deficiențe în funcționalitatea navigației pe site;

- căutarea nu funcționează corect și nu arată utilizatorului de ce are nevoie.

Dacă sunteți sigur că aveți cu siguranță un produs listat în căutarea cererii, dar statisticile arată un procent mare de refuzuri, încercați să utilizați căutarea pe cont propriu și evaluați calitatea navigării pe site sau verificați dacă metadatele este scris corect. Accesați site-ul dvs. și introduceți aceeași interogare. Analizați rezultatele date. Dacă produsul care satisface cererea nu este pe primul loc, ați găsit motivul pentru numărul mare de defecțiuni. Situația trebuie corectată contactând dezvoltatorii de căutare pe site. Vă rugăm să rețineți că utilizatorii care cunosc clar modelul de produs sunt oameni foarte motivați, cel mai probabil sunt deja pregătiți să plaseze o comandă. Asigurându-le produsele necesare, obțineți o achiziție aproape garantată. Este important doar să le oferiți ceea ce au nevoie.
Motivul performanței slabe a căutării este cel mai adesea nepotrivirea numelui produsului cu interogarea, același principiu ca și în căutarea globală. De exemplu, utilizatorii scriu „tapet albastru”în bara de căutare, dar produsele potrivite nu au cuvântul „albastru”în titlu. Desigur, este posibil ca bunurile să nu fie găsite. Pentru a remedia acest lucru, adăugați cuvântul „albastru”la titlul și descrierea produsului respectiv. Principiul de funcționare nu diferă de optimizarea pentru interogări pentru căutare externă.
Dacă aveți o anumită secțiune, dar este căutată constant prin căutare, aceasta indică o navigare insuficient de convenabilă pe site.
Ar trebui să acordați atenție cât de convenabil și cât de bine structurat este meniul dvs. Poate că ar trebui revizuit, și chiar schimbat, pentru a se concentra pe grupurile pentru care se aplică căutarea. După ce faceți modificări în navigarea dvs., puteți examina modificările implementate. Dacă vizitatorii scriu mai rar numele secțiunii în căutare și folosesc elementul de meniu, ați făcut un pas înainte - către potențialii clienți.
În concluzie, putem afirma că, folosind raportul de căutare internă, puteți:

evaluați ușurința navigării, găsiți categorii sau secțiuni slab vizibile cu produse;

evaluează cererea utilizatorilor și stabilește cât de exact merită extinderea gamei;

îmbunătățiți performanța algoritmului de căutare pentru a satisface cel mai bine nevoile vizitatorilor vizați care sunt gata să vă achiziționeze produsele.